Vyhledávání

Kontakt

REGION RACING s.r.o.
Dlouhá 730/35
Praha 1
110 00

IČ: 083 56 378
DIČ: CZ08356378
Číslo účtu: 115-9924310237/0100
IČP:1013138261

Erik Provazník
+420 604 374 364

team@region-racing.cz

TOPlist

   

  

TIP na lehká jídla pro sportovce

06.12.2013 09:39

    Mikulášská nadílka a vánoční cukroví to jsou kilový naběrači každoročního vánočního období. V podvědomí lidí by mělo být zakořeněno, že příjem = výdej. A především u sportovců by toto mělo platit, aby jejich strava byla vyvážená a tělo se při sportování zbytečně nevyčerpávalo. 

    Na internetu jsem tedy pro Vás našla pár tipů na zdraví oběd či večeři a na nějakou tu sladkou tečku nakonec.

Dezert Tiramisu pro sportovce

2 ks 

 kelímku ricotty

2 ks 

 balení vaflových piškotů

1 ks 

 krémové kysané smetany

1 ks 

 žloutku

100 g 

 třtinového cukru

10 g 

 kakaového prášku

1 lžička 

 rozpustné kávy

1. Do mixéru dáme obě ricotty, kysanou smetanu, 100 g cukru, žloutek
2. Mixujeme zhruba 3-5 minut
3. Nachystáme si piškoty, do menšího hrnečku dáme lžičku rozpustné kávy, zalijeme 0,5 dl vřelé vody a připravíme si, nejlépe nějaký podlouhlý talíř, podnos nebo tác
4. Jakmile máme vše takto nachystané, můžeme začít dávat lžící ušlehaný krém na připravený podnos, rozetřeme ho do obdélníkového tvaru (tak aby odpovídal zhruba velikosti našeho tiramisu) a na krém pokládáme vaflové piškoty (musí být těsně vedle sebe)
5. Piškoty poté lžičkou lehce pokapeme kávou 
6. Naneseme další vrstvu krému na který opět pokládáme těsně vedle sebe piškoty, opět pokapeme kávou a celé opakujeme, tak aby piškotů byly tři vrstvy nad sebou
7. Krémem nakonec poslední vrstvu potřeme, upravíme a lehce posypeme kakaovým práškem
8. Hotové tiramisu dáme do ledničky a necháme naležet, nejlépe přes noc.

Doporučení:
- Můžu doporučit jako vynikající dezert, příprava není náročná a navíc bez pečení.
- Jednotlivé vrstvy můžeme lehce prosypat mletými vlašskými ořechy.

Poznámka:
- Fitness tiramisu na rozdíl od klasického má méně tuku-díky tomu, že jsme nahradili mascarpone právě ricottou. 
- Ricotta - je syrovátkový tvaroh (koupíme ho v supermarketech v oddělení mléčné výrobky).

Krůtí prsa s mandlemi

4 ks 

 plátky krůtích prsou

120 g 

 mozarely „light“

50 g 

 uzených mandlí

1 balení 

 lučiny light

4 lžičky 

 kysané smetany light

 

 koření na krůtí pečeni

 

 sůl

1. Plátky krůtích prsou naklepeme, mírně osolíme, potřeme lučinou, okořeníme, dáme plátky mozarelly a na jemno nakrájené uzené mandle
2. Každý plátek přehneme, utvoříme tak „kapsu“, kterou prošpikujeme párátkem
3. Takto připravené krůtí kapsy dáme do zapékací mísy, každou potřeme čajovou lžičkou kysané smetany, posypeme zbytkem nasekaných mandlí a dáme do předem vyhřáté trouby
4. Pečeme při 230-240 °C cca 30-35 minut.

Doporučení:
Maso v zapékací míse můžeme obložit na plátky nakrájenýma bramborami, zároveň se nám tak upeče skvělá příloha.

Rajčata plněná tvarohem

Příprava 20 minut, Pro 4 osoby

-4 velká masitá rajčata

-100g másla

-500g měkkého polotučného tvarohu

-100ml smetany nebo mléka

-sůl

-pepř

-1 lžička cukru

-1 svazek jarní cibulky

-pažitka

 

1. Rajčata omyjeme a seřízneme vrchní část se stonkem. Z vnitřku vydlabeme dužinu, vypláchneme jej a necháme okapat nebo jej vysušíme ubrouskem. Pažitku a jarní cibulku opláchneme, osušíme, nasekáme na drobno.

2. Změklé máslo utřeme do hladka, přimícháme tvaroh a podle potřeby přelijeme trochu smetany. Dochutíme solí, pepřem a cukrem.

3. Do vyšlehaného tvarohu přisypeme nakrájenou pažitku, jarní cibulku a dužinu. Rajčata naplníme tvarohovou pomazánkou a dáme vychladit do ledničky.

Tip: Můžete přidat papriku nebo pokrájené ředkvičky.     

Pečená ryba s karotkovým pyré

Ingredience

Mrkev

600 g

Jablka 
(malá)

2 ks

Olivový olej

2 lžíce

Zeleninový vývar

250 ml

Pomeranč

1 ks

Fenyklová semínka

1 lžíce

Krupicový cukr

1 lžíce

Balzamikový ocet

100 ml

Mořská ryba 
(bělomasá, filety)

500 g

Smetana ke šlehání

150 g

Bazalka

1/2 svazek

Sůl

 

Čerstvě mletý pepř

 

Muškátový oříšek 
(strouhaný)

1 špetka

    Mrkve omyjte, oloupejte nebo oškrábejte a nakrájejte na kousky. Jablka omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na kousky. V kastrolu rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a mrkev s jablky krátce poduste. Zalijte vývarem a povařte asi 15 minut. Z pomeranče ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Promíchejte s 1 lžící oleje a fenyklem a nechte stranou. Cukr a ocet dejte do kastrůlku, promíchejte a asi 8 minut povařte, až vznikne hustá pikantní omáčka. Plátky ryby opláchněte a osušte. Osolte je a opepřete. Smetanu vlijte k podušené mrkvi s jablky a rozmixujte na pyré. Osolte, opepřete a poprašte muškátovým oříškem. Bazalku opláchněte, lístky otrhejte a nasekejte nahrubo. V pánvi rozehřejte zbylý olej a z obou stran na něm opečte rybu, asi 8 minut. Podávejte s karotkovým pyré, octovou omáčkou a bazalkou, zakápnuté olejem s pomerančovou šťávou a fenyklem.

Dobrou chuť. Bon appétit ...

 

 

Fotogalerie: TIP na lehké recepty pro sportovce